21:09:05
В Дружбі говорили про перспективи об’єднання громад

26.04.2024     1671     sseerrggeeii     Источник
Автор Фото: Не указан
Судячи з матеріалу на офіційному сайті Сумської обласної державної адміністрації, людям розповідають лише про переваги об’єднання.

Напередодні в м. Дружба відбулась зустріч тимчасово виконуючого голови облдержадміністрації Олександра Марченка з жителями міста, сільськими головами Чуйківки та Дорошівки, – такою новиною поділився сайт sm.gov.ua.

В цьому ж матеріалі були розміщені цитати з виступів учасників зустрічі, які не приховують оптимістичних очікувань від об’єднання територіальних громад.

«Наше місто вийшло з ініціативою створити об’єднану громаду разом із двома сусідніми селами. Наразі тривають перемовини з громадами цих сіл, – повідомив Дружбівський міський голова Віталій Ситенко. – Я неодноразово бував у Березі на Глухівщині і бачив позитиви об’єднання. Головною з яких вважаю те, що сільські голови, нинішні старости, перестали ходити із простягнутою рукою до бізнесменів. 30 мільйонів загально бюджету дозволяють Березівській громаді вирішувати поточні питання і спрямовувати кошти на власний розвиток».

Присутні на зустрічі Олександр Марченко, директор Департаменту економічного розвитку і торгівлі облдержадміністрації Олександр Сітак, говорили про перспективи, які відкриються перед громадою після її створення.

«Рік тому, коли процеси децентралізації тільки стартували, у нас було більше запитань, ніж відповідей. Адже були недоліки в законодавстві, недостатність досвіду – зазначив Олександр Марченко. – Сьогодні ми вже чітко розуміємо, як створюється громада, як вона функціонує і що від цього отримає. Наразі в Україні вже створено 170 громад. Своїм досвідом активно діляться ваші сусіди – Березівська об’єднана громада. Обласна влада активно підтримує цю громаду та процес творення нових об’єднань».

«Сьогодні іде процес створення вашої та інших громад на Сумщині, – розповів він жителям Дружби. – Але його потрібно пожвавити. Адже держава сьогодні виділяє для новостворених громад колосальний ресурс. Крім того, облдержадміністрація зараз розробляє обласну програму підтримки об’єднаних громад, під яку також виділятимуться кошти. Тож стимули сьогодні для об’єднання є».

За словами Олександра Сітака, сьогодні об’єднання кількох населених пунктів в одну громаду дасть змогу не лише залучити на розвиток громади додаткові грошові вливання, а й дозволить створити нові робочі місця. Громада сама буде господарем на своїй території, самостійно вирішуватиме куди вкладати кошти, як розвивати заклади медицини, освіти тощо.

З цим погоджується житель села Дружби Григорій: «Ми розуміємо, об’єднуватися потрібно. Ще раз почули про його переваги і запрошуємо до співпраці жителів сіл Дорошівка й Чуйківка».

Наразі в Ямпільському районі є непогані перспективи створення трьох об’єднаних громад –з центрами у Дружбі, Свесі та Ямполі. Про це повідомила голова Ямпільської райдержадміністрації Ірина Панченко.


Смотрите также
Мне нравится 0 Распечатать
Всего комментариев: 0
ComForm">
avatar
Пятница
26.04.2024
Вход

Категории:
«  Июль 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Погода
Друзья портала
Виджет Яндекс
Новые пользователи
Пользователи
Четверг, 25.01.2024
Пользователи
Среда, 17.01.2024
Пользователи
Четверг, 11.01.2024
Статистика
Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Онлайн
Сегодня были
Пользователи
Новых за месяц: 0
Новых за неделю: 0
Новых вчера: 0
Новых сегодня: 0