12:39:57
В Сумській області горить суха рослинність

20.04.2024     1041     Дружба    
Щорічно, з настанням теплої весняної погоди, до підрозділів МНС Сумської області все частіше надходять повідомлення про загорання сухої трави на сільгоспугіддях, присадибних ділянках, уздовж транспортних магістралей, паркових зонах.


Причиною цього є спалювання людьми сміття або минулорічних залишків рослинності. Окрім цього, нерідкі випадки, коли пожежа виникає внаслідок необережно кинутого недопалка чи сірника.


Слід додати, що ліквідувати такі загорання не просто, оскільки вони можуть розповсюджуватися на значну територію та мають високу швидкість поширення вогню, особливо у вітряну погоду.


Подібні пожежі спричиняють велику шкоду навколишньому середовищу, адже руйнується родючий шар ґрунту. Крім того, в результаті горіння у повітря потрапляє пил, окиси азоту, чадний газ, важкі метали і низка канцерогенних сполук, а також діоксини – одні з найбільш отруйних для людини речовин. В минулих роках в Роменському та Шосткинському районах мали місце випадки, коли внаслідок спалювання сухої рослинності гинули люди.


Варто й говорити про небезпеку, яку несе вогняна стихія поблизу магістралей нафто- і газопроводів. Горіння минулорічної трави на полях може призвести до відключення повітряних ліній електропередач надвисокої напруги. Від спалювання сухого листя і сміття виникає загроза перекидання полум’я на житлові будинки.


Зокрема, яскравим прикладом є надзвичайна подія на Охтирщині, де в минулому році, поблизу села Климентове поруч з лісовим масивом загорілась суха рослинність. Через сильний вітер та високу температуру повітря площа пожежі стрімко збільшувалась. Під загрозою опинилося 67 житлових будинків. Лише завдяки оперативним діям вогнеборців вдалося врятувати від знищення населений пункт і багаторічний ліс. Більш нищівного характеру в цей період набули пожежі у Росії. Загальна площа території, охопленої полум’ям, склала понад чотирьохсот тисяч гектарів земель. Кілька десятків сіл були знищені вогнем.


На Сумщині, цьогоріч, виникло вже понад п’ятдесят загорань сухої рослинності та сміття. Один з таких випадків стався 18 квітня в місті Дружба Ямпільського району, де в результаті горіння минулорічної трави полум’я перекинулося на господарчу споруду, гараж та дровник приватного домоволодіння. Лише втручання рятувальників запобігло поширенню вогню як на житловий будинок, так і лісонасадження.


Напередодні свята Пасхи та травневих свят, під час яких люди виїжджають подалі від міст для відпочинку на свіжому повітрі, Управління МНС України в Сумській області звертається до населення з проханням проявляти обережність при поводженні з вогнем, не створювати небезпеку для себе і оточуючих.


Перш, ніж запалити сірник, пригадайте правила поведінки. Основні з них:


- не можна залишати вогнище без нагляду;
- місце розпалювання вогню необхідно обкласти камінцями чи обсипати землею(піском);
- по можливості розпалювати вогнище на місці попереднього;
- залишаючи місце відпочинку, обов’язково залити вогнище водою чи засипати землею.
Відповідно до Правил пожежної безпеки в лісах України забороняється:
- розведення багать у лісі;
- палити, кидати у лісі непогашені сірники, недопалки, крім місць, що обладнані для цієї мети;
- залишати у непередбачених для цього місцях лісу обмащене, просочене бензином, гасом, мастилом або іншими горючими речовинами ганчір’я;
- випалювати траву та інші рослинні рештки на землях лісового фонду, а також на інших земельних ділянках, що безпосередньо примикають до лісу (у тому числі проводити сільськогосподарські пали);


Дотримання цих нескладних правил пожежної безпеки збереже навколишнє середовище та людські життя від вогню.

Смотрите также
Мне нравится 0 Распечатать
Всего комментариев: 0
ComForm">
avatar
Суббота
20.04.2024
Вход

Категории:
«  Апрель 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
Погода
Друзья портала
Виджет Яндекс
Новые пользователи
Пользователи
Четверг, 25.01.2024
Пользователи
Среда, 17.01.2024
Пользователи
Четверг, 11.01.2024
Статистика
Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Онлайн
Сегодня были
Пользователи
Новых за месяц: 0
Новых за неделю: 0
Новых вчера: 0
Новых сегодня: 0